Μαγνητική Αγγειογραφία

Μη επεμβατική και ανώδυνη μέθοδος απεικόνισης των αγγείων

 

H μαγνητική αγγειογραφία είναι μία εξέταση η οποία χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των αγγείων με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου. Σε αντίθεση με την απλή αγγειογραφία, είναι μη επεμβατική μέθοδος καθώς δε χρειάζεται η είσοδος καθετήρα στα αγγεία. Η απεικόνιση των αγγείων μπορεί να γίνει είτε με τη βοήθεια σκιαγραφικής ουσίας η οποία χορηγείται στον εξεταζόμενο με ένεση στο χέρι είτε χωρίς σκιαγραφική ουσία.

 

Η μαγνητική αγγειογραφία χρησιμοποιείται για την απεικόνιση και εξέταση αγγείων σε ζωτικά σημεία του σώματος, όπως είναι τα αγγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, της πυέλου, των νεφρών ή των πνευμόνων. Με την εξέταση αυτή μπορούν να ανευρεθούν διάφορες αλλοιώσεις των αγγείων, όπως ανευρύσματα, αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις, δυσπλασίες αγγείων κ.ά.

Η μαγνητική αγγειογραφία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και διάγνωση:

  • ανευρυσμάτων, αγγειακών ανωμαλιών (πχ αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες), στένωσης ή απόφραξης των αγγείων του εγκεφάλου
  • αθηρωματικής νόσου (πλάκες) στις καρωτίδες αρτηρίες, που προκαλούν στένωση του αυλού και μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο
  • προβλημάτων στις αρτηρίες των νεφρών, όπως στένωση του αυλού ή ανευρύσματα καθώς και για έλεγχο της ροής του αίματος στις νεφρικές αρτηρίες στα πλαίσια της προετοιμασίας για μεταμόσχευση νεφρού
  • απόφραξης αγγείων

Παρακαλείστε να φέρετε μαζί σας προηγούμενες αντίστοιχες απεικονιστικές εξετάσεις για συγκριτικό έλεγχο

 

Δεν απαιτείται να ακολουθήσετε κάποια νηστεία ή να διακόψετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή για την εξέταση, εκτός από τις εξετάσεις που αφορούν στην κοιλιά (δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή υγρών 2 ώρες πριν από την εξέταση). Θα πρέπει να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα πριν την έναρξη της εξέτασης και να ενημερώσετε το προσωπικό για τυχόν ύπαρξη μεταλλικών εμφυτευμάτων, βηματοδότη ή μεταλλικών χειρουργικών υλικών. Εάν πρόκειται να κάνετε εξέταση στο κεφάλι παρακαλείστε να μη είστε μακυγιαρισμένοι. Ένα έχετε γνωστές αλλεργίες ή πάθηση των νεφρών, πρέπει απαραίτητα να το αναφέρετε στο προσωπικό μας ή τον ιατρό που σας παραπέμπει για να σας δοθούν επιπλέον ειδικές οδηγίες πριν την εξέταση.
Θα σας δοθεί από το προσωπικό μια ιατρική ρόμπα πριν την εξέταση, προκειμένου να αλλάξετε. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε οτιδήποτε μεταλλικό φοράτε όπως κοσμήματα ή γυαλιά. Ακολούθως ο τεχνολόγος θα σας τοποθετήσει στη σωστή θέση πάνω στο εξεταστικό τραπέζι και θα φροντίσει να είστε όσο πιο άνετα γίνεται. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με τους τεχνολόγους. Θα πρέπει να παραμείνετε ακίνητοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς η ποιότητα των εικόνων επηρεάζεται από την κίνηση. Σε oρισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού (γαδολίνιο), το οποίο απεικονίζει περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την περιοχή που εξετάζεται. Εάν είστε κλειστοφοβικοί ή δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να παραμείνετε ακίνητοι κατα τη διάρκεια της εξέτασης, ενημερώστε το προσωπικό ώστε να σας χορηγηθεί ήπια αγωγή από του στόματος προκειμένου να χαλαρώσετε. Μετά την εξέταση θα πρέπει να περιμένετε να περάσει η επίδραση του φαρμάκου, εάν πρόκειται να οδηγήσετε ή να συνοδεύεστε από κάποιον. Η μαγνητική τομογραφία αποφεύγεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εκτός και αν υπάρχουν ειδικές ενδείξεις. Παρακαλώ ενημερώστε το προσωπικό για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης πριν την εξέταση.