Άνω και κάτω κοιλίας Μ.Τ.

Δυνατότητα απεικόνισης σε τρία επίπεδα

 

Η μαγνητική τομογραφία παράγει εικόνες υψηλής ανάλυσης, των περιεχομένων της άνω και κάτω κοιλίας, που περιλαμβάνουν το ήπαρ, το σπλήνα, τα επινεφρίδια, τα νεφρά, το γαστρεντερικό σωλήνα, το μεσεντέριο, την ουροδόχο κύστη καθώς και τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα (προστάτης, όρχεις) και της γυναίκας (μήτρα, τράχηλος, ωοθήκες). Η εξέταση πραγματοποιείται με ή χωρίς την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου.

 

Λόγω της υψηλής ανάλυσης των εικόνων με τη μαγνητική τομογραφία, είναι σαφής η διάκριση του υγιούς από τον παθολογικό ιστό, διευκολύνοντας  έτσι τον ιατρό να καθορίσει το μέγεθος και την έκταση του παθολογικού ιστού (σταδιοποίηση καρκίνου).  

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και διερεύνηση: 
  • όγκων των οργάνων της κοιλιάς 
  • της αιματικής ροής στα αγγεία της άνω και κάτω κοιλίας 
  • κοιλιακού άλγους ή οξείας κοιλίας 
  • του ήπατος, των νεφρών ή του παγκρέατος επί παθολογικών αιματολογικών εξετάσεων 
  • των ενδοκοιλιακών λεμφαδένων 
  • όγκων, αιμορραγίας ή συγγενών ανωμαλιών των οργάνων της πυέλου

Για τις γυναίκες, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, ανώμαλης κολπικής αιμορραγίας, ψηλαφητών μαζών ή πόνου στην περιοχή της πυέλου. 

Για τους άνδρες, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό σε περιπτώσεις κρυψορχίας, ψηλαφητών όγκων  ή διόγκωσης στην περιοχή του οσχέου ή των όρχεων καθώς και για τη διερεύνηση καρκίνου του προστάτη. 
 
Παρακαλείστε να φέρετε μαζί σας προηγούμενες αντίστοιχες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία), για συγκριτικό έλεγχο.
 
 
Δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή υγρών 2 ώρες πριν από την εξέταση. Θα πρέπει να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα πριν την έναρξη της εξέτασης και να ενημερώσετε το προσωπικό για τυχόν ύπαρξη μεταλλικών εμφυτευμάτων, βηματοδότη ή μεταλλικών χειρουργικών υλικών. Εάν πρόκειται να κάνετε εξέταση στο κεφάλι παρακαλείστε να μη είστε μακυγιαρισμένοι. Ένα έχετε γνωστές αλλεργίες ή πάθηση των νεφρών, πρέπει απαραίτητα να το αναφέρετε στο προσωπικό μας ή τον ιατρό που σας παραπέμπει για να σας δοθούν επιπλέον ειδικές οδηγίες πριν την εξέταση.
Θα σας δοθεί από το προσωπικό μια ιατρική ρόμπα πριν την εξέταση, προκειμένου να αλλάξετε. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε οτιδήποτε μεταλλικό φοράτε όπως κοσμήματα ή γυαλιά. Ακολούθως ο τεχνολόγος θα σας τοποθετήσει στη σωστή θέση πάνω στο εξεταστικό τραπέζι και θα φροντίσει να είστε όσο πιο άνετα γίνεται. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με τους τεχνολόγους. Θα πρέπει να παραμείνετε ακίνητοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς η ποιότητα των εικόνων επηρεάζεται από την κίνηση. Σε oρισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού (γαδολίνιο), το οποίο απεικονίζει περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την περιοχή που εξετάζεται. Εάν είστε κλειστοφοβικοί ή δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να παραμείνετε ακίνητοι κατα τη διάρκεια της εξέτασης, ενημερώστε το προσωπικό ώστε να σας χορηγηθεί ήπια αγωγή από του στόματος προκειμένου να χαλαρώσετε. Μετά την εξέταση θα πρέπει να περιμένετε να περάσει η επίδραση του φαρμάκου, εάν πρόκειται να οδηγήσετε ή να συνοδεύεστε από κάποιον. Η μαγνητική τομογραφία αποφεύγεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εκτός και αν υπάρχουν ειδικές ενδείξεις. Παρακαλώ ενημερώστε το προσωπικό για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης πριν την εξέταση.