Σπονδυλικής Στήλης Μ.Τ.

Η καταλληλότερη μέθοδος απεικόνισης της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού

Η μαγνητική τομογραφία πραγματοποιείται για την απεικόνιση των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης σε διάφορα επίπεδα. Η ικανότητα της να διακρίνει με ευκρίνεια και λεπτομέρεια τους διαφορετικούς ιστούς, όπως είναι ο νωτιαίος μυελός, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα νωτιαία νεύρα, οι σπόνδυλοι και τα γύρω μαλακά μόρια δίνει την δυνατότητα στον ιατρό να αξιολογήσει τις παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τις αναφερόμενες δομές της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον η μαγνητική τομογραφία έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τον υγιή από τον παθολογικό ιστό και υπερτερεί των άλλων απεικονιστικών μεθόδων στην απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης.

Με τη χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού μέσου η απεικόνιση του παθολογικού ιστού γίνεται ακόμα πιο ευκρινής και διευκολύνεται η διαφορική διάγνωση.

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ή διερεύνηση:

  • των μεσοσπονδύλιων δίσκων για ρήξη ή/και προβολή του δίσκου (δισκοπάθεια) που δημιουργεί πιεστικά φαινομενα στο νωτιαίο κανάλι ή σε νωτιαίο νεύρο προκαλώντας συμπτώματα στα κάτω άκρα (πχ ισχιαλγία)
  • της στένωσης του σπονδυλικού καναλιού που μπορεί να χρήζει χειρουργικής επέμβασης
  • όγκων που μπορεί να αφορούν τους σπονδύλους, τα νεύρα ή το νωτιαίο μυελό
  • φλεγμονής των σπονδύλων ή των μεσοσπονδυλίων δίσκων
  • αρθρίτιδας ή οστεολύτικής βλάβης που έχει ανευρεθεί σε απλή ακτινογραφία ή σπινθηρογράφημα
  • παθήσεων που αφορού των νωτιαίο μυελό, όπως πχ. σκλήρυνση κατα πλάκας
  • συγγενών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης

 

Παρακαλείστε να φέρετε μαζί σας προηγούμενες αντίστοιχες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία), για συγκριτικό έλεγχο.

 

Δεν απαιτείται να ακολουθήσετε κάποια νηστεία ή να διακόψετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή για την εξέταση, εκτός από τις εξετάσεις που αφορούν στην κοιλιά (δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή υγρών 2 ώρες πριν από την εξέταση). Θα πρέπει να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα πριν την έναρξη της εξέτασης και να ενημερώσετε το προσωπικό για τυχόν ύπαρξη μεταλλικών εμφυτευμάτων, βηματοδότη ή μεταλλικών χειρουργικών υλικών. Εάν πρόκειται να κάνετε εξέταση στο κεφάλι παρακαλείστε να μη είστε μακυγιαρισμένοι. Ένα έχετε γνωστές αλλεργίες ή πάθηση των νεφρών, πρέπει απαραίτητα να το αναφέρετε στο προσωπικό μας ή τον ιατρό που σας παραπέμπει για να σας δοθούν επιπλέον ειδικές οδηγίες πριν την εξέταση.
Θα σας δοθεί από το προσωπικό μια ιατρική ρόμπα πριν την εξέταση, προκειμένου να αλλάξετε. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε οτιδήποτε μεταλλικό φοράτε όπως κοσμήματα ή γυαλιά. Ακολούθως ο τεχνολόγος θα σας τοποθετήσει στη σωστή θέση πάνω στο εξεταστικό τραπέζι και θα φροντίσει να είστε όσο πιο άνετα γίνεται. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με τους τεχνολόγους. Θα πρέπει να παραμείνετε ακίνητοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς η ποιότητα των εικόνων επηρεάζεται από την κίνηση. Σε oρισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού (γαδολίνιο), το οποίο απεικονίζει περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την περιοχή που εξετάζεται. Εάν είστε κλειστοφοβικοί ή δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να παραμείνετε ακίνητοι κατα τη διάρκεια της εξέτασης, ενημερώστε το προσωπικό ώστε να σας χορηγηθεί ήπια αγωγή από του στόματος προκειμένου να χαλαρώσετε. Μετά την εξέταση θα πρέπει να περιμένετε να περάσει η επίδραση του φαρμάκου, εάν πρόκειται να οδηγήσετε ή να συνοδεύεστε από κάποιον. Η μαγνητική τομογραφία αποφεύγεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εκτός και αν υπάρχουν ειδικές ενδείξεις. Παρακαλώ ενημερώστε το προσωπικό για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης πριν την εξέταση.