Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε
Τι είναι το τεστ οστικής πυκνότητας;
Το τεστ οστικής πυκνότητας είναι μια μη επεμβατική μέθοδος η οποία υπολογίζει τη μάζα και την πυκνότητα των οστών. Συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης αλλά και στον υπολογισμό της πιθανότητας που ενδέχεται να έχει κάποιος να υποστεί κάταγμα το οποίο οφείλεται στην οστεοπόρωση. Με απλά λόγια, η εξέταση αυτή επιτρέπει να οριστεί ο βαθμός αντοχής των οστών και να εκτιμηθεί κατά πόσο αυτά διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Ποιες ηλικίες και φύλο αφορά;
Η συγκεκριμένη εξέταση αφορά άνδρες και γυναίκες που έχουν ενδείξεις ή υπόνοια ότι μπορεί να πάσχουν από κάποια ασθένεια των οστών.
Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται σε:
- Γυναίκες και άνδρες που έχουν ιστορικό οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης
- Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία μπορεί να ελαττώσουν την οστική μάζα
- Άτομα με παθήσεις που συνδέονται με χαμηλή οστική μάζα
- Γυναίκες άνω των 65 ετών
- Γυναίκες κάτω των 65 με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κατάγματος, όπως για παράδειγμα γυναίκες με χαμηλό σωματικό βάρος
- Γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και έχουν ιστορικό προηγούμενου κατάγματος
- Άνδρες άνω των 70 ετών
- Άνδρες κάτω των 70 ετών με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κατάγματος
Πότε πρέπει να γίνεται και πόσο συχνά;
Όσα άτομα λαμβάνουν φάρμακο για την οστεοπόρωση θα πρέπει να επαναλάβουν το τεστ οστικής πυκνότητας κάθε 1-2 χρόνια.
Μετά την έναρξη μιας νέας ιατρικής θεραπείας για την οστεοπόρωση, πολλοί γιατροί θα συστήσουν να επαναλαμβάνεται το τεστ μετά από έναν χρόνο.
Επίσης:
-Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται αν κάποιο άτομο έχει κάνει ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης, η οποία έδειξε κάταγμα ή απώλεια οστικής μάζας.
-Αν υπάρχει έντονος πόνος στην πλάτη με πιθανό κάταγμα στα οστά της σπονδυλικής στήλης.
-Αν υπάρχει απώλεια ύψους 1,3 εκατοστών και άνω μέσα σε ένα έτος.
-Αν υπάρχει συνολική απώλεια ύψους 4 εκατοστών από το αρχικό ύψος του ατόμου.
Πώς γίνεται η μέτρηση;
Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός μηχανήματος για τη μέτρηση της πυκνότητας των οστών. Το μηχάνημα υπολογίζει την ποσότητα οστού στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και σε άλλα οστά. Το αποτέλεσμα του τεστ επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό να προτείνει τρόπους να προστατευτούν τα οστά από την οστεοπόρωση.
Το τεστ μέτρησης της οστικής μάζας αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη εξέταση που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση.
Είναι ασφαλής εξέταση;
Η εξέταση είναι απόλυτα ασφαλής και εντελώς ανώδυνη ενώ το μηχάνημα δεν περιορίζει τον ασθενή σε κλειστό χώρο, όπως συμβαίνει με άλλα μηχανήματα. Η μόνη δυσκολία για τον εξεταζόμενο είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει ακίνητος για όσο κρατάει η εξέταση – δηλαδή περίπου 10 λεπτά.
Η έκθεση του εξεταζόμενου σε ακτινοβολία είναι η ελάχιστη δυνατή, ίση με το 1/10 της ακτινοβολίας που δέχεται κάποιος σε μια απλή ακτινογραφία.
Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ασθενής την ημέρα της εξέτασης είναι να διακόψει τη λήψη κάποιου συμπληρώματος σιδήρου που ενδεχομένως να λαμβάνει. Επίσης, δεν πρέπει να έχει προηγηθεί κάποια εξέταση με χρήση σκιαγραφικών ουσιών.