Ελαστογραφία

ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η πλέον σύγχρονη υπερηχογραφική τεχνική για την έγκαιρη ανίχνευση βλαβών στους ιστούς

Η ελαστογραφία είναι μία μη επεμβατική εξέταση, που με τη βοήθεια των υπερήχων, εκτιμά την ελαστικότητα των ιστών. Η διαδικασία μοιάζει με αυτή ενός απλού υπερηχογραφήματος και ολοκληρώνεται ανώδυνα και γρήγορα σε συνθήκες εξωτερικού ιατρείου, χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Η ελαστογραφία με τη βοήθεια ενός κατάλληλου λογισμικού χαρτογραφεί τα όργανα βάσει των ελαστικών και μη περιοχών τους. Χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της σκληρότητας εστιακών αλλοιώσεων -όπως όζοι του θυρεοειδούς, όγκοι του μαστού, του προστάτη και των όρχεων, για την εκτίμηση της ελαστικότητας ολόκληρων οργάνων -όπως το ήπαρ, καθώς και στη μελέτη μυών και τενόντων. 

Κατά την παρακέζτηση αλλοιώσεων υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση η χρήση της ελαστογραφίας συμβάλλει στον εντοπισμό ύποπτων περιοχών, περιορίζοντας έτσι τις πολλαπλές λήψεις. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι κακοήθεις εστιακές αλλοιώσεις ελέγχονται με αυξημένη σκληρότητα.

 

Ελαστογραφία Ήπατος

Η ελαστογραφία εφαρμόζεται κατά τη διερεύνηση και κυρίως κατά τη σταδιοποίηση χρόνιων, διάχυτων ηπατοπαθειών, όπως είναι η κίρρωση του ήπατος ή η ίνωση από χρόνια ηπατίτιδα.

Επίσης συνδράμει σημαντικά στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας μιας θεραπείας -ανάλογα με την πάθηση- και σε συνδυασμό με τους ορολογικούς δείκτες που ελέγχουν το ήπαρ, μπορεί να αντικαταστήσει τη βιοψία ήπατος σε πολλούς ασθενείς.

Όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια πάθηση του ήπατος, όπως: χρόνια ηπατίτιδα οποιασδήποτε αιτιολογίας (B, C, αυτοάνοσο), φαρμακευτική ηπατίτιδα, αλκοολική ηπατίτιδα, μη αλκοολική στεάτωση του ήπατος, στεατοηπατίτιδα, αιμοχρωμάτωση, χολοστατικά σύνδρομα, θα πρέπει να ελέγχονται για την πιθανότητα ίνωσης πριν αναπτυχθεί κίρρωση του ήπατος, έτσι ώστε να προχωρούν άμεσα στην κατάλληλη θεραπεία.

Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η δυνατότητα επανάληψης και η ποσοτικοποίηση των ευρημάτων (Kpa). Στους περιορισμούς της μεθόδου είναι η δυσκολία εκτέλεσής της σε παχύσαρκους ασθενείς, ενώ η εξέταση είναι σχεδόν αδύνατη σε ασθενείς με ασκίτη. 

Ελαστογραφία Μαστού

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια νέα και πολύ υποσχόμενη τεχνική απεικόνισης που επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των ιστών που  εξετάζονται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος.

Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από την ελαστογραφία βοηθούν περαιτέρω τον ιατρό στη διάκριση των κακοήθων από τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού. Ο καρκίνος γενικά εμφανίζει μεγαλύτερη σκληρότητα/ανελαστικότητα, επομένως η ελαστογραφία μπορεί να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες προς της σωστή διάγνωση καθώς και να μειώσει τις βιοψίες μαστών μόνο στις απόλυτα απαραίτητες. 

Η εξέταση γίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, όταν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ενός ευρήματος. Εφαρμόζεται μια μικρή πίεση στο δέρμα στο σημείο της βλάβης. Με τον τρόπο αυτό παράγονται έγχρωμες εικόνες των ιστών που εξετάζονται, με σκοπό τη χαρτογράφηση της ελαστικότητας τους με διαφορετικά χρώματα, που επιτρέπουν την ποσοτική εκτίμηση της ελαστικότητας των διαφόρων ιστών.

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια μέθοδος απλή, γρήγορη, καθόλου επώδυνη και οικονομική και δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία.

Καλέστε στο 25818585 για να κλείσετε το ραντεβού σας με το εξειδικευμένο μας προσωπικό ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες.

Related Posts