Αξονική/ Μαγνητική Τομογραφία

Μαγνητική Τομογραφία

Τι είναι και ποια η διαδικασία που ακολουθείται

Η μαγνητική τομογραφία ή αλλιώς MRI (Magnetic Resonance Imaging) είναι μια ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδος κατά την οποία απεικονίζονται τα όργανα του σώματος. 

Με τη χρήση της, η αντιμετώπιση των ασθενειών είναι αλματώδης, μιας και τα μαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται, βοηθούν στην δημιουργία εικόνων σε όλα μέρη του σώματος ώστε να γίνει σωστά η διάγνωση διαφόρων παθήσεων.

Η τεχνολογική εξέλιξη βοήθησε πολύ στην αναβάθμιση των μαγνητικών τομογράφων και πλέον σήμερα η μαγνητική τομογραφία συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην διάγνωση παθήσεων αφού προσφέρει σημαντικές απεικονιστικές λεπτομέρειες που επιτρέπουν με μεγάλη ακρίβεια να καταλάβουν οι γιατροί τι συμβαίνει στον ασθενή.

Είναι επικίνδυνη;

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα, τα οποία δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό

Ποια διαδικασία ακολουθείται;

Δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία από τον εξεταζόμενο πριν την εξέταση. Για τα όργανα της άνω κοιλίας και της πυέλου, συστήνεται ελαφρύ γεύμα πριν την εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις δίνονται ειδικές οδηγίες ανάλογα με την ανατομική περιοχή και το είδος της εξέτασης. 

Επίσης, ο εξεταζόμενος μπορεί να λάβει κανονικά την φαρμακευτική του αγωγή την ημέρα της εξέτασης, εκτός εάν δοθεί συγκεκριμένη εντολή ώστε αυτό να αποφευχθεί.

Ο Μαγνητικός Τομογράφος χρησιμοποιεί ισχυρό μαγνητικό πεδίο, οπότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα καθώς και τα ρούχα από την περιοχή που πρόκειται να απεικονισθεί. Επίσης, απαγορεύεται να εισέρχονται στον χώρο πιστωτικές κάρτες, κινητά τηλέφωνα, άλλες προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές και ρολόγια.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταζόμενος ξαπλώνει και μετακινείται εντός του Τομογράφου. Η εξέταση διενεργείται από Τεχνολόγο Ακτινολόγο.

Όσο διαρκεί η εξέταση, δηλαδή από 20 έως 90 λεπτά -ανάλογα με την περιοχή απεικόνισης και το κλινικό ερώτημα, ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει εντελώς ακίνητος ενώ υπάρχει ένας ακουστικός θόρυβος και γι’ αυτό δίνονται ακουστικά ή ωτοασπίδες

Δεν είναι πάντα απαραίτητη η χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας. Παρόλα αυτά ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες. Δεν περιέχει ωστόσο ιώδιο και έτσι οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες.

Μετά την εξέταση, ο εξεταζόμενος δεν χρειάζεται να παραμείνει στο διαγνωστικό κέντρο και μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

Στο Διαγνωστικό Κέντρο Κοτζιαμάνης, διαθέτουμε τον υπερσύγχρονο κλειστό Μαγνητικό Τομογράφο ΑVANTO 1,5T της SIEMENS, ένα από τα κορυφαία μηχανήματα της μαγνητικής διαγνωστικής απεικόνισης. Εφοδιασμένος με όλες τις σύγχρονες ακολουθίες και τα τελευταία λογισμικά προγράμματα, πραγματοποιεί όλες τις βασικές και εξειδικευμένες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας σε σημαντικά περιορισμένο χρόνο εκτέλεσης και με εξαιρετικά μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια. Ο σχεδιασμός του μαγνήτη είναι ιδιαίτερα φιλικός προς τον εξεταζόμενο με αποτέλεσμα την άνετη παραμονή του και τη μείωση της κλειστοφοβίας κατά την εξέταση.

Μπορείτε να δείτε ποιες εξετάσεις αξονικής τομογραφίας διενεργούνται, εδώ: bit.ly/kotziamanisipiresies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *