H αξονική και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν πρότυπες μεθόδους απεικόνισης και χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση πολλών διαφορετικών παθήσεων.
Στην αξονική ή υπολογιστική τομογραφία (Computed Tomograpgy) οι ακτίνες Χ διαπερνούν το σώμα και οι εικόνες αποτυπώνουν την πυκνότητα και τους ιστούς του εξεταζόμενου οργάνου. Μπορεί να δώσει πολύ λεπτομερείς πληροφορίες για το σώμα μας και πιο συγκεκριμένα για το κεφάλι (εγκέφαλος και αιμοφόρα αγγεία εγκεφάλου, ιγμόρεια, μάτια, έσω ους), τον θώρακα (πνεύμονες και καρδιά), την πυελική χώρα, το ουροποιητικό σύστημα, το σκελετικό σύστημα (σπονδυλική στήλη, ώμοι, αυχένας), το ισχίο, το αναπαραγωγικό και το γαστρεντερικό σύστημα.
Στην απεικόνιση δια μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Imaging – MRI) από την άλλη, δεν χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ αλλά ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να αποτυπωθούν λεπτομερείς εικόνες οργάνων, μαλακών ιστών, οστών και άλλων εσωτερικών δομών του σώματος. Συνήθως η μαγνητική τομογραφία παρουσιάζει εμφανέστερες τις διαφορές μεταξύ φυσιολογικών και μη φυσιολογικών ιστών.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αξονική σήμερα προκαλεί λιγότερη δυσφορία στον ασθενή, αφού ολοκληρώνεται ταχύτερα, προσφέρει λιγότερη έκθεση στην ακτινοβολία Χ και παρέχει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης.
Αντίθετα η μαγνητική τομογραφία, σε σύγκριση με την αξονική, είναι πιο ενοχλητική εξέταση για τον ασθενή, διότι εκτίθεται σε δυνατό ήχο, ενώ η διαδικασία διαρκεί περισσότερο. Δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς ασθενείς, όπως και για άτομα με βηματοδότη, χειρουργικά clips, κοχλιακά εμφυτεύματα ή οδοντικούς μηχανισμούς. Όμως, το χρησιμοποιούμενο σκιαγραφικό, το γαδολίνιο, παρουσιάζει λιγότερες αντιδράσεις από τα ιωδιούχα σκιαγραφικά και είναι πιο ασφαλές για τους αλλεργικούς ασθενείς.
Κάθε μία από τις δύο αυτές εξετάσεις, που δεν είναι καθόλου επίπονες, εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς και μόνο ο γιατρός είναι ο αρμόδιος να επιλέξει ποια εξέταση ενδείκνυται για το κάθε περιστατικό, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, το όργανο που επιθυμεί να εξετάσει και τον λόγο για τον οποίο γίνεται η εξέταση.
Αν, για παράδειγμα, ο γιατρός θέλει να εξετάσει κάποιο μυ ή οστό ή αν αναζητά ένα κάταγμα, ένα θρόμβο ή κάποιον καρκινικό όγκο, προτείνει αξονική τομογραφία. Αυτή είναι και η εξέταση επιλογής για να ελεγχθεί η εγκεφαλική αιμορραγία, ιδίως μετά από τραυματισμό.
Η μαγνητική τομογραφία απεικονίζει καλύτερα το νωτιαίο μυελό και δίνει αναλυτικότερη εικόνα όταν θέλουμε να εξετάσουμε τους συνδέσμους ή τους τένοντες.
Καμία απεικονιστική εξέταση δεν είναι τέλεια, ούτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καλύτερη σε σχέση με την άλλη. Η κάθε μία εξέταση είναι ειδική ή λιγότερο ειδική ανάλογα με την πάθηση και το τι θέλουμε να διαγνώσουμε. Μόνο ο γιατρός, που γνωρίζει αναλυτικά το ιστορικό σας, είναι αυτός που θα επιλέξει ποια εξέταση είναι κατάλληλη για εσάς!
Καλέστε στο 25818585 για να κλείσετε το ραντεβού σας με το εξειδικευμένο μας προσωπικό ή για να ενημερωθείτε για τις τομογραφίες.